Як зробити поліуретан в домашніх умовах

Які компоненти та інструменти потрібні для виготовлення поліуретанових виробів своїми руками?

 

В порівнянні з гумовими, поліуретанові вироби та покриття відрізняються вищими показниками міцності та довговічності. Ви можете не тільки придбати вироби з цього матеріалу у виробників або на ринку, але і зробити їх своїми руками.

 

Вам знадобляться такі інгредієнти:

 

  • полімер СКУ-ПФЛ-100. Він найбільше підходить для виробництва в домашніх майстернях. На відміну від інших аналогів, він не піниться під час контакту з повітрям;
  • затверджувач. Багато хто радить купувати «Куралон» в гранулах;
  • мастило «Пента», щоб запобігти злипання виробів.

 

Крім того, вам знадобляться ваги (бажано з тягарцями), бляшані банки (підійдуть тари з-під кави) або будь-які інші форми, які можна нагрівати, фен (бажано будівельний, але підійде і побутова модель).

 

При роботі з полімером необхідно обмежити контакт з водою, щоб матеріал при зберіганні максимально затвердів. Тому враховуйте цю особливість, коли будете готувати приміщення і робочу поверхню. Далі готуємо форму для лиття майбутньої деталі. Якщо ви плануєте використовувати її повторно, поверхню потрібно попередньо обробити мастилом.

 Як зробити полiуретан в домашнiх умовах – фото завод Тимо

Технологія плавлення полімеру

 

Щоб виготовити міцні і якісні вироби, необхідно знати, як правильно плавити поліуретан в домашніх умовах, щоб не допустити помилок і не зіпсувати кінцевий результат.

 

Для початку необхідно прогріти, а потім остудити декілька бляшаних банок або інших форм. В одну з них наливаємо полімер і обов'язково зважуємо, при цьому віднімаємо масу тари. В іншу – засипаємо затверджувач. Його кількість має бути приблизно 16-17% від ваги полімеру.

 

Далі починаємо розігрівати дві ємності за допомогою фена. Температура плавлення має бути не менше 120 градусів, тому для прискорення процесу краще використовувати промислові моделі. Щоб зрозуміти, чи достатньо дотриманий температурний режим, зверніть увагу на стан полімеру – він має бути в рідкому стані та злегка парувати. Якщо з'являється дим і занадто різкий запах  – сировина вже перегріта. Нагрівання має тривати приблизно 30-40 хвилин. Після цього необхідно остудити матеріал приблизно до 60 градусів.

 

Нагрівання необхідно, щоб випарувати вологу з полімеру. При 60 градусах матеріал залишається рідким, але при цьому зменшується ризик отримання опіків при роботі з ним.

 

Температуру затверджувача потрібно постійно підтримувати феном, але уникати перегріву!

 

Далі змішуємо інгредієнти між собою. Зверніть увагу, вливати потрібно повністю розплавлений затверджувач в полімер, а не навпаки. Робити це необхідно повільно, постійно помішуючи розчин. Для цього вам знадобиться дерев'яна паличка. У вас є максимум 10 хвилин, щоб завершити процес, але при цьому надмірно поспішати не варто, щоб маса не спінилася, що негативно вплине на якість майбутнього виробу.

 

Після отримання однорідної маси, необхідно дати їй постояти пару хвилин. Це потрібно для того, щоб зайві бульбашки вийшли з розчину. Потім розігріваємо форми що залишилися приблизно до 80 градусів і виливаємо туди суміш. Через 30 хвилин починайте процес нагрівання феном до температурних показників в 100 градусів. Майбутні деталі повинні залишатися нагрітими від 2 до 6 годин. Чим більше, тим краще! Далі їх обов'язково потрібно остудити до комфортних 40 градусів, після чого їх можна діставати.

 

Експлуатацію дозволено починати вже через добу, але експерти рекомендують почекати тиждень. Весь цей час поліуретанові вироби повинні знаходитися в теплі. У цьому випадку навіть деталі з бульбашками всередині будуть максимально міцними та збережуть пружність.

 

Як працювати з поліуретаном?

 

  • радимо для виробництва поліуретанових виробів вибрати окреме приміщення (це може бути гараж або підсобка);
  • можна придбати та встановити потужну витяжку, щоб швидко видалити всі неприємні хімічні запахи;
  • якщо ви плануєте часто займатися виготовленням запчастин і полімерних предметів, радимо придбати мішалку з ресивером вакуумного типу. Так буде простіше змішувати інгредієнти між собою.